Tuesday, December 25, 2012

nasi ambeng shahzura

Buat pertama kalinya saya masak nasi ambeng,,,,ala bukan payah pun....nasi masak macam biasa...yang lainnya masak serunding dia.mencabar gakla....hehehehe....Nak dijadikan cerita...ade satu tempat di pasar dengkil yang jual nasi ambeng ni....sedap sangat...bila makan macam rasa nasi ambeng kenduri kat kampong saya.....maklumla saya ni tinggal di kampung orang jawa(keturunan jawa) tapi nak bertutur tak boleh.....tapi saya faham tau.........nasi ambeng tu jual di pasar dengkil seminggu sekali je hari khamis....jadi saya tak puas hati...saya masak sendiri...lambat sangat nak tunggu hari khamis....hihihihi.Dan.....jeng3 inilah hasilnya...........

siap dengan daun pisang lagi tau,,,curi kat tepi jalan....hihihihi takdelah...beli la daun pisang ni kat pasar bangi......makan satu dulang 2 orang ngan husband....best gileerrrrr....nasi putih, serunding kelapa, sayur tumis,ayam masak kicap dan meehoon goreng.
 Ini antara bahan- bahan nak buat serunding kelapa
 ini pulak nak buat sayur tumis 
 yang ini bahan ayam masak kicap

Macam biasa....kat sini saya selitkan resipi buat serunding kelapa tu...sebab itu bahan utamanya...kalau takde serunding kelapa....tak jadilah nasi ambeng.....huhuhu...

BAHAN-BAHANNYA

1 biji kelapa-ambil yang putinya saja.
Sedikit serbuk kunyit.

sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa


BAHAN KISAR
3 ulas bawang merah.
4 ulas bawang putih.
1 hirisan lengkuas.
1 tsp jintan manis.
1 tsp jintan putih.
1 tsp biji ketumbar.
5 biji cili kering-rebus.
3 batang serai.
segenggam bilis dan udang kering

Cara Memasak:

1. Gaul kelapa dengan kunyit dan goreng tanpa minayk sekejap.
2. Panaskan minyak dan tumis hingga wangi.Masukkan kelapa parut,garam,gula dan air asam jawa.
3. Perlahankan api dan masak perlahan-lahan  hingga agak kering.
4. Siap dihidang.

Cuba...jangan tak cuba.............

2 comments: