Tuesday, December 25, 2012

Nasi beriani shahzura

Semalam Hari Krismas, so cuti, husband pun cuti. Jadi kami sesama main masak-masak....cer teke,,,ape kitorang masak...hihihihi....kitorang masak nasi beriani....sangat sedap dan menyelerakan. Resipi dari kawan husband yang memang memasak tempat kenduri kawin.Biasalah...husband saya yang sorang ni(dah takde yang lain dah...yang sorang ni jelah) memang suka try masak-memasak...yang peningnya wife dia ni ha......dia cuma sebut(yang....masak nasi ayam...yang masak nasi ambeng...yang...masak lauk itu ini). Tapi takpelah....untuk dia saya akan masakkan selagi terdaya.Kali ni, masak nasi beriani, percubaan je ni, tapi Alhamdulillah....menjadi.......
inilah rupa nasi yang telah dimasak di dalam periuk dapurku.....
 dah siap masak, letak la dalam pinggan, takkan nak makan dalam periuk kot....huhuhuhu
 ini pulak nasi beriani dan lauk pauknya.........
 yang ini dalca sayur....masak pakai campak2 je
yang ini pulak ayam masak merah......nampak kurang merah....sebab cili kering dah habis,,,banyak guna sos je........hentam sajelah labu...........
 yang ini nenas bombay.......
haa.......korang dah nampak kan....terliur tak?kat sini saya selitkan resipi nasi beriani.....yang lauk pauk tu macam biasa la....sama je dalam internet......copy paste and try ok.............

BAHAN-BAHAN:

3 cawan beras basmathi
3 cawan air(sesuaikan dengan berasnya)
1/2 cawan susu cair(tak kisah ape pun jenama...aku guna susu ideal)
3 helai daun pandan - disimpul & ikat
100 gm kismis
100 gajus
4 sudu besar jus oren(sunquick)
3 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
1 sudu kecil Pewarna kuning

BAHAN TUMISAN DIKISAR (a)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
minyak sapi untuk menumis
(tumis dulu bahan ini sehingga naik bau dan naik minyak , malam sebelum memasak nasi beriani keesokan harinya, perap dalam peti ais)


REMPAH TUMISAN :(b)
3 biji buah pelaga
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK :

Mula-mula, basuh beras dan rendam beras selama 30 minit kemudian ditos ketepi kan dulu.

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi kemudian panaskan semua bahan tumisan yg dikisar dan diperap satu malam tu(a)dan Masukkan rempah(b) dan biar sampai rempah masak menjadi wangi .

Kemudian masukkan sedikit air dan susu cair. Masukkan jus oren tadi, garam dan daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan. Kacau slow-slow supaya nasi tidak hancur.Masukkan lebihan air tadi ke dalam periuk nasi. Agak-agakla air tu tau.Masukkan gajus.Kemudian tutup periuk.(Ingat....api kenala sangat perlahan)..... Bila nasi dah setengah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi dan dimasukkan semua kismis serta pewarna kuning. tutup periuk sekejap dan barulah digaul rata.Tutup periuk dan sesekali kacau nasi dengan berhati-hati. Dah masak, letak daun sup dan bawang goreng.Siap untuk dihidang.......
      

2 comments: