Monday, January 7, 2013

DAGING MASAK HITAM

hari minggu yang lalu, macam biasa aku dan husband main masak2. Sejak aku mencuba resipi daging ni, memang suka sangat dia nak beli daging kat pasar.Sedap sangat kotttt.....hehehehe.....dia memang macam tu.....kalau pasal makan,  semua dia nak cuba....meh kita kongsi sesama masakan ini dan try la kat rumah ye korang................

Inilah bahan-bahannya:-
1/2 kg daging(dipotong ikut suka)
2 biji bawang besar(blender)
6 ulas bawang putih(blender)
2 sudu rempah kari daging
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
halia(blender)
beberapa tangkai cili kering(blender)
minyak masak untuk menumis
kicap (suka hati pakai kicap ape tapi lemak manis tau)
air asam jawa
2 batang kayu manis+buah pelaga+bunga lawang+cengkih
2 sudu besar gula pasir 
sedikit perasa


Cara penyediaan:-
bersihkan dulu daging, kemudian rebus sampai empuk........tengok menggelegak air rebusan daging dalam periuk ni.....jangan sampai daging hangus, tinggalkan air rebusan daging sikit untuk kuah.


Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.Masukkan kayu manis+buah pelaga+bunga lawang+cengkih sampai bau wangi. masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi(bawang besar+bawang putih+cili kering+halia). Masukkan air asam jawa. Masukkan rebusan daging dengan airnya sekali.kacau rata.

Masukkan serbuk kari,jintan putih, jintan manis,dan kicap. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga kuah menjadi pekat.Kecilkan api dan masukkan 2 sudu besar gula pasir dan sedikit perasa makanan.(jika perlu). Kacau rata. Padamkan api dan keluarkan dari kuali dan hidangkan. Siap...........................
 


mmmmm....sedap makan dengan nasi panas2..... + hiris timun.



No comments:

Post a Comment